Bu yaz Sıla Yolu’na çıkacak gurbetçiler heyecanla izin zamanının gelmesini bekliyor. Ancak memleketlerinize sağsalim varabilmek için uzmanların uyarılarına dikkat etmekte fayda var.
Bu yaz aracınızla Sıla Yolu’na çıkmayı mı planlıyorsunuz? Uçak biletlerindeki pahalılık nedeniyle her yıl karadan Türkiye’ye gidenlerin sayısı artsada her yıl yaşanan kazalar büyük üzüntülere neden oluyor. Özelikle bu tarz uzun kara yolculuklarında daha dikkatli ve özenli olmak gerekiyor. Saatlerce araba kullanmak iyi bir konsantrasyon gerektirdiği gibi ufak bir dikkatsizlik hayati derecede problemlere yol açabiliyor.
Ancak bazı önemli noktalara dikkat ederek güvenli ve rahat bir yolculuk geçirmeniz mümkün. Basit önlemlerle yolculuğunuzu huzurlu ve keyifli bir hale getirebilirsiniz. Eğer bu yaz Sıla Yolu’na çıkacaksanız, bu tavsiyelere uymanızda fayda var.
1. Motor Kontrolü Yapın
Aracınızla Sıla Yolu’na çıkmadan önce her türlü ihtimale hazırlıklı olmanızda fayda var. Araçlar uzun yolda, şehir içi trafiğinde karşılaştıkları durumlara göre daha farklı şeylere maruz kalabilirler. Araç uzun süre çalışacağından motoru her zamankinden daha fazla performans gösterecektir. Ayıca uzun yolda aracın yağ tüketimi fazla olacağından yağ seviyesini kontrol ettirmek yararınıza olacaktır. Gerekirse yağını değiştirmelisiniz.
2. Aracınızı Detaylı Bir Kontrolden Geçirin
Yola çıkmadan önce aracınızla ilgili gerekli kontrolleri yapmaya özen gösterin. Böylece daha güvenli ve rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.
Aracın gerekli bakımlarının yapılmış olduğundan emin olun. Periyodik bakım zamanı yaklaşmışsa yola çıkmadan önce aracı servise götürmenizi öneririz. Fren sistemini kontrol ettirin, gerekirse balataları değiştirin. Fren hidroliğinin yağ seviyesini kontrol ettirin. Eksilme ya da hidrolik yağının bozulması söz konusuysa değiştirin.
Uzun yola çıkmadan stepne dahil tüm lastiklere bakın. Diş derinliği 1.6 mm’den az ve havaları önerilen değerlerde olmayan lastikle sakın yola çıkmayın. Uzun yolculuklarda lastiğin durumu oldukça önem kazanıyor. Yüksek hızlarda sürüş ve ani duruşlar yapabildiğimiz için lastik performansının olabildiğince iyi düzeyde olması gerek.
Süspansiyon, Rotil, Direksiyon aksamı, Arka tekerleklerin bağlı bulunduğu aksamları gözden geçirin. Motorun kayış aksamı, akü, Hortum bağları ve yakıt-yağ kaçakları gibi kontrolleri mutlaka yapın, ışık donanımının çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edin.
3. Aracın Yasal Yükümlülükleri Yapılmış Olmalı
Aracın teknik bakımlarının yanı sıra yasal yükümlülükleri konusunda bir sorun çıkmamasına dikkat edin. Aracın muayenesi yapılmış olmalı. Teknik olarak muayeneden geçmesi mümkün olmayan bir araçla yola çıkılmamalı. Ayrıca sigorta kağıtlarını da mutlaka almayı unutmayın. Özellikle Yunanistan üzerinden seyahat edecekler, Makedonya sigorta kağıdı güncel olmayan araçlara izin vermiyor.
4. Rahat Kıyafetler Giyin
Uzun yola çıkarken mümkün olduğunca rahat kıyafetler giyin. Uzun süre yolda olacağınız için vücudunuzu sıkmayan, terletmeyen rahat hareket edebileceğiniz kıyafetler tercih edin. Pamuklu kumaştan bir tişört ve rahat bir şort ya da bol bir elbise iyi bir seçim olabilir.
5. Yolculuktan Önce Mutlaka Yeterli Miktarda Uyuyun
Eğer arabayı siz kullanacaksanız, yola çıkmadan önce uykunuzu iyi aldığınızdan emin olun. Sabah yola çıkacaksanız, bir gece öncesinde erkenden yatıp iyice uyuyun. Uykusuz bir halde araba kullanarak hem kendinizi hem de sizinle yolculuk edecek arkadaşlarınızı tehlike atmış olursunuz.
6. İki Saatte Bir Mola Verin
Uzun yolda araç kullanmak şehir içinde araç kullanmaya benzemez. Şehir içinde giden bir sürücü yoğunluktan dolayı trafikte her daim dikkatli olmalıdır. Ancak şehirlerarası yolculuklarda sürücü bir süre sonra dikkat dağınıklığı yaşayabilir. Ayrıca uzun süre araç kullanmak insanı yorabilir. Bu nedenle iki saatte bir mola vermekte fayda var. Hem bedenen hem zihnen dinlenmek için 2 saatte bir mola vermeye özen gösterin.
7. Yediklerinize Dikkat Edin
Sıla Yolu’nda yediklerinize dikkat etmeniz de önemli. Mola yerlerinde ağır ve sindirimi zor yiyeceklerden uzak durun. Sindirimi zor yiyeceklerin yenilmesi ilerleyen süreçte sürücünün uykusunu getirebilir. Ayrıca ağır yiyecekler ise insanın sonradan midesini rahatsız edebilir.
8. Sürüş Güvenliğini Sağlayın
Öncelikle tüm yolcuların emniyet kemerini taktığından emin olun. Yüksek hızla giderken takip mesafesini korumaya özen gösterin.
Arabada yüksek sesle müzik dinlemek keyifli bir aktivite olsa da sürücünün dikkatinin dağılmasına ve uyarıları algılayamamasına sebep olabilir. Bu nedenle yüksek sesle müzik dinlememekte fayda var.
Ayrıca ön konsolda sürücünün görüş açısını kapatacak veya konsantrasyonunu bozacak objeler bulundurmayın.
9. Hız Limitlerine Uyun
Trafik kazalarının büyük çoğunluğu yüksek hız nedeniyle oluşuyor. Olası bir tehlikenin önüne geçebilmek için yasal hız limitlerine mutlaka uyun. Özellikle bu yıl Avusturya ve Sırbistan’a radar sayılarındaki artış, olası trafik cezalarının da artmasına neden olacak. Onun için tabelalarda belirtilen hız sınırını aşmamaya dikkat edin.