Sıla Yolu’nda Hırvatistan’dan geçeceklere önemi uyarı! Transit geçiş mecburi

Reklam

Bu yıl Sıla Yolu’nda Hırvatistan’dan geçeceklerin dikkat etmesi gereken birçok nokta var. Hürriyet’te yer alan habere göre Hırvatistan’da 12 saatte transit geçiş yapma mecburiyeti var. Konaklama veya tatil yapmak isteyenler önceden bildirimde bulunmalı. İşte Hırvatistan’dan geçeceklerin dikkat etmesi gereken tüm hususlar: 

Konaklamak için ülkeye gelenlerin https://entercroatia.mup.hr/ internet adresine önceden bildirimde bulunması gerekiyor. Ülkeden 12 saat içinde yapılacak transit geçişler serbest. Transit geçişlerde bir bildirime gerek yok. Hırvatistan, Türkiye’den dönüşlerde Avrupa Birliği’ne giriş ülkesi. Ülke yetkililerinin hedefi Schengen bölgesine dahil olmak. Bu nedenle birlik gümrük kuralları istisnasız uygulanıyor. Giriş ve çıkışlarınız kayıt altına alınmakta. Transit geçiş kuralına dikkat etmekte fayda var. Eğer mecburi sebeplerden veya başka bir sebeple bu süreyi geçirecekseniz bildirimde bulunmayı ihmal etmeyin.

BAJAKOVA’YA ALTERNATİF TOVARNİK

Onclick Popunder

Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki sınır kapısı Bajakova Sıla Yolu’nda en uzun beklemelerin olduğu gümrüklerden biri. Alternatif olarak Tovarnik ve İlok sınır kapılarını kullanabilirsiniz. Tovarnik gümrüğü için, Sırbistan’a açılan sınır kapısı Bajakova’dan 5 km önce Nijemci-Lipovac yol ayrımından çıkmanız gerekiyor. Daha sonra Apsevci, Nijemci, Deletovci ve Banovci yerleşim alanlarını geçerek 30 km. sonra Tovarnik’e ulaşıyorsunuz. Tovarnik’den sonra ise Sırbistan’da Sid ve Belgrad levhalarını takip ederek eski güzergâhınıza bağlanıyorsunuz. İlok sınır kapısı içinde, Tovarnik şehir merkezinde İlok yönünü takip etmelisiniz.

HIZ YAPMAYIN

Hırvatistan’ın tamamı otoyol. Otoyollar bakımlı ve geniş. Adeta hıza davetiye çıkartıyor. Aksine bir uyarı levhası olmadığı sürece hız limiti 130 kmh. Acele etmeyin, hız sınırlamalarına uyun. Kendinizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atmayın. Polis sabit ve seyyar radarlarla kontrol yapıyor. Hız ihlallerinde ceza alt sınırı 70, üst sınır ise 1000 euro. Daha ağır ihlallerde polisin ehliyetinize el koyma yetkisi var. Seyir halinde 24 saat farlarınız açık olmak mecburiyetinde. Boyu 150 cm’den kısa çocuklar arkada ve özel çocuk koltuğu ile seyahat etmek zorunda. Araçtaki herkes emniyet kemerini takmak zorunda.

GÜMRÜKLERDE SIKI KONTROL VAR

Zagrep Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, Hırvatistan sınırlarındaki sıkı tedbirler konusunda vatandaşlarımızı uyardı: “Polis ve gümrük memurları görevlerini istisnasız kurallara uyarak yapıyor. Sınırlardan geçiş yapan kişilerden de bu kurallara uymasını bekliyorlar. Salgınla ilgili alınan kararlar da kesinlikle uygulanıyor. Gümrük mevzuatına uymayan eşyaları aracınızda bulundurmamaya özen gösterin. Et ve süt ürünlerine hemen el konuluyor. Bunlar çok fazla miktarlarda olursa, ticari eşya statüsünde kaçak işlemi yapılabilir. Günlük kullanım dışındaki ziynet eşyaları ile 10 bin euro üstü paranın bildirilmesi şart.”

Hırvatistan, kavşak ülke konumunda. Slovenya istikametinden gelenler, Bregana Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo (Sırbistan sınırı) güzergâhını takip edecek. Bu yolun uzunluğu 306 km. Maribor istikametinden gelenler ise Macelj Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo güzergâhını kullanacaklar. Bu yolun uzunluğu ise 352 km.

Hırvatistan’da otoyol ücretlerini gişelerde ödüyorsunuz. Geçiş fiyatları euro ve kuna olarak yazıyor. Her iki para birimiyle de ödeme yapabilirsiniz. Ücretler oldukça yüksek. Lübliyana istikametinden gelenler toplam 18 euro ödüyor. Maribor istikametinden gelenlerden ise toplam 21 euro tahsil ediliyor.

ÖNEMLİ ADRES VE TELEFONLAR

T.C. Zagreb Büyükelçiliği
Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb
Telefon: + 385 1 486 46 60
Acil durum telefonu +385 99 43 96 520
e-mail: [email protected]
Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 112
Karayolu yardım (SOS): 987

AKARYAKIT FİYATLARI (1 euro = 7.50 kuna)

Dizel: 1.32 Euro
Super benzin: 1.45 Euro

HIRVATİSTAN

* AB üyesi fakat Schengen bölgesinde değil.
* Avrupa’dan gidişlerde kısıtlama yok. Türkiye’den dönüşte transit geçme mecburiyeti var.
* Hırvatistan’da kalacaksanız, internetten bildirimde bulunmanız gerekli.
* Para Birimi kuna.
* Vinyet yok. Otoyol parasını gişelerde ödüyorsunuz.
* AB giriş kapısı olması nedeniyle sınırlarda kontroller sıkı.
* 10 bin euro üstü nakit parayı mutlaka bildirmeniz gerekiyor.
* Sırbistan’a sınır kapısı Bajakova’da uzun bekleme süreleri oluyor.
* Tovarnik ve İlok alternatif sınır kapıları.

Kaynak: Hürriyet

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz