Dünyanın gözü bu toplantıda: Louvre, Piyale Paşa Camii’ne ait çinileri Türkiye’ye iade edecek mi? (Özel-Haber)

Reklam

Artı33 Özel-Haber

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bu hafta  kültürel varlıkların yasadışı trafiği ve bu varlıkların kendi ülkelerine iadesini görüşecek. Görüşmelerde Louvre Müzesinin İslam Sanatları Bölümü’nde sergilenen ve İstanbul’da Piyale Paşa Camii’nden çalıntı olduğu iddia edilen çinilerin gündeme gelip gelmeyeceği ise merak konusu oldu.

Onclick Popunder

UNESCO’nun Paris’teki merkezi,  26, 28, 29 ve 30 Eylülde önemli toplantılara ev sahipliği yapacak. UNESCO’dan yapılan açıklamada, kültürel varlıkların yasadışı trafiğinin önlenmesi ve çalınan varlıkların asıl sahibi ülkelere iadesinin görüşüleceği duyuruldu. Açıklamada,  1970’de kültürel varlıkların yasadışı trafiğinin engellenmesi ile ilgili varılan anlaşma hatırlatıldı. UNECSO, yeni bir uluslararası mekanizmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerken kaçak yollarla yurtdışına kaçırılan kültürel varlıkların da geri dönüşünün sağlanması gerektiğini vurguladı.

piyalepasa

Türkiye çalıntı diyor, Louvre satın aldıklarını iddia ediyor

Ancak dünyanın gözünün çevrildiği toplantıda Fransa’nın dünyaca ünlü müzesi Louvre’da sergilenen  İstanbul’da Piyale Paşa Camii’nin çinilerinin gündeme gelip gelmeyeceği ise merak konusu oldu. Daha önce Louvre müzesinden yapılan açıklamada çinilerin çalıntı olmadığı çoğunluğunun da 19. yüzyılın sonlarında satın alma, bağış ve miras yolu ile elde edildiği iddia edilmişti.

Louvre 2’inci Selim Türbesi’nin çinilerini vermemişti

Louvre Müzesi’nde 22 Eylül 2012’de açılan İslam Sanatları Bölümünde sergilenen çinilerin Sultan II. Selim’in damatlarından Kaptan-ı Derya Piyale Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılan camiden çalındığı iddia edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı da yaptığı incelemede bu iddiaları doğrulamıştı. Ancak Louvre Müzesi, daha önce de Türkiye Paris Büyükelçiliği’nin 2. Selim Türbesi’ne ait çini panoların ait olduğunu Türkiye’ye iadesi noktasında yaptığı başvuruyu kabul etmemişti.

Irak ve Suriye’deki tarihi eserler de kaçırıldı

Dünya genelinde her yıl kültürel varlıkların yasadışı trafiğinden elde edilen paraların 6 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Son dönemde de Irak ve Suriye’deki onlarca tarihi eserin Avrupa’ya kaçırıldığı iddia edilmişti.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz