Fransa şantiyelerinde büyük tehlike: Avrupa’da en ölümlü kazalar Fransa’da

Reklam

Fransa’nın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde iş kazalarında birinci sırada olması yakınlarını yitirenler bir kolektif oluşturarak harekete geçti.

Bugün Çalışma Bakanlığına yapılacak yürüyüş öncesinde, Çalışma Bakanlığında örgütlü teftiş kurullarında çalışan emekçilerin sendikası SNTEFP-CGT (Travail, Emploi, Formation Professionnelle) bir bildiri yayınladı.

SNTEFP-CGT’in yayınladığı bildiri şu şekilde

Olimpiyat Oyunları ve Grand Paris projesinin çalışma alanlarındaki şantiyelerde yaşayan iş kazaları sorunu bir kez daha politik bir konu haline geliyor. Zamanı gelmişti, çünkü Fransa 2019 yılı için Avrupa’daki en yüksek ölümlü kaza oranının üzücü rekorunu hâlâ elinde tutuyor.

Onclick Popunder

Avrupa’daki en yüksek ölümlü kazalar 

İşyerlerindeki kaza riskini hesaplama ve önlem alma görevi gören tüm kurumlar (CHSCT, CARSAT, iş müfettişliği, işyeri hekimliği) son yıllarda sistematik bir şekilde tasfiye edilirken, bu olanlara nasıl şaşırabiliriz? Üstüne, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin ihlali durumunda yargı gücünün hiçbir caydırıcı etkisi de yok.

“Yargı gücünün hiçbir caydırıcı etkisi yok”

Öyle ki, işçilerin sağlık ve güvenliğini ilgilendiren bir suçtan para cezası alan 93 şirketten yaklaşık üçte ikisi, herhangi bir hukuki sonuca maruz kalmıyor. Ve burada iş hukukunun en çok kovuşturulan kısmından bahsediyoruz, tüm iş teftiş raporlarını dikkate alırsak sonuç daha da kötü.

Herhangi bir davada, kaza raporunun iş müfettişliği tarafından Cumhuriyet savcısına iletilmesi ile olası bir duruşma tarihi arasında ortalama 4 yıl geçmektedir. Olaylardan 4 yıl sonra ortaya çıkan mahkumiyetin caydırıcı etkisi ne olabilir?

Mağdur ailelerin durumu

Mağdurlar, olası yasal sonuçlar hakkında herhangi bir bilgi olmaksızın birkaç yıl boyunca yaralarıyla baş başa kalıyorlar. Şans eseri duruşma günü nihayet geldiğinde ise, mahkemeye giden ve kazasının koşullarına geri dönmesi gereken mağdur, davanın birkaç ay hatta bir yıl sonraya ertelendiğini görüyor.

SNTEFP-CGT’in Çalışma Bakanlığından talepleri

  • İş teftiş ve önleme kuruluşlarına, işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli personel ve kaynağın sağlanması.
  • İş sağlığı ve güvenliği açısından işveren ihmaline karşı gerçek bir suç politikası oluşturulması,
  • Yargılamayı yapacak olan kurumlara daha fazla kaynak sağlanması
  • Ayrıca, 4 Mart Cumartesi günü Paris’te iş kazası kurbanları anısına düzenlenen beyaz yürüyüşe de katılım çağrısında bulunuyoruz.
-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz