AB Mavi Kart ile Avrupa’da Çalışma ve Yaşam

Reklam

Her yıl on binlerce göçmen adayının gözü o çekilişte: ABD Yeşil Kart, dünyanın hemen her köşesinden insanların yeni bir hayat için umudu. Peki ya bir çekilişe bağlı olan bu kartın çok daha güçlü bir alternatifi var desek? Amerika Birleşik Devletleri’nin Yeşil Kartı varsa, Avrupa Birliği’nin de ona çok güzel bir cevabı var: AB Mavi Kart.

AB Mavi Kart, pek çok özelliğiyle ABD Yeşil Kart benzeri; ancak bu kart çekilişle değil, bileğinizin hakkıyla kazanabileceğiniz bir kart. Yani AB Mavi Kart başvurusu şansınıza değil, emeğinize bağlı. Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği üye ülkelerinde kalifiye çalışan açığını kapatmak için bir çözüm olarak geliştirilen AB Mavi Kart, özel bir oturum izni. Eğer bir Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı değilseniz ve bu ülkelerden birinde yaşamıyorsanız, başvuru gerçekleştirmeniz mümkün. Peki ama nasıl? AB Mavi Kart ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda topladık.

AB Mavi Kart nedir? 

AB Mavi Kart, Avrupa Birliği’nin meşhur ABD Yeşil Kart karşısında elindeki en güçlü kart. Nitekim bu uygulama, nitelikli göçmenleri kıta Avrupasına çekmeyi hedefleyerek ABD Yeşil Kart’tan ayrılıyor. Kart ile yüksek nitelikli çalışanların ABD, Kanada veya Avustralya gibi ülkeler yerine Avrupa Birliği üye ülkelerini tercih etmeleri, böylelikle Avrupa Birliği’nin daha rekabetçi ve dinamik, bilgiye dayalı ekonomiye sahip olması hedefleniyor.

Onclick Popunder
AB Mavi Kart Nedir?
AB Mavi Kart, bir tür oturum izni.

Kart, Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı ülkelerinden olmayan nitelikli çalışanlar için çalışma ve oturma izni. Bu oturma izni, Avrupa ülkelerine göçmenlik için diğer yollara göre daha geniş sosyoekonomik haklar sunuyor ve gittiğiniz ülkede daimi oturma iznine sahip olmanız için geçmeniz gereken yolu kısaltıyor ve kolaylaştırıyor.

AB Mavi Kart hangi ülkelerden alınır?

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç kart düzenleyen ülkelerden.

AB Mavi Kart veren ülkeler
AB Mavi Kart, AB’nin Yeşil Kart’a cevabı.

Kart düzenlemeyen AB ülkeleri Danimarka ve İrlanda iken, EFTA ülkelerinden Norveç, Lihtenştayn, İzlanda ve İsviçre de uygulamayı tercih etmiyor.

Kimler AB Mavi Kart alabilir?

Başvuru yapabilmek için AB vatandaşı olmamanız, yüksek öğrenim görmüş olmanız veya benzer niteliklere sahip olmanız ve Avrupa Birliği üye ülkelerinde geçerli bir iş sözleşmenizin olması veya iş teklifinizin olması gerekiyor.

Mevcut iş sözleşmenizle veya iş teklifinizle başvuru yapabilmek için yıllık belli bir brüt gelir seviyesine sahip olmanız gerekiyor. Almanya için bu eşik 2021 itibariyle 56.800 Euro iken, 2022’de 56.400 Euro’ya, 1 Ocak 2023 itibariyle de 58.400 Euro seviyesine yükseltildi. Ancak Almanya’nın ihtiyacı olduğu halde bu eşiği aşamayan matematik, bilişim, doğa bilimleri, mühendislik ve tıp alanlarında çalışanlar için 2023 itibariyle 45.552 Euro seviyesinde bir gelir sunmak yeterli oluyor. Yine de böyle bir durumda Federal İş Bulma Kurumu’ndan onay alınması şart.

Kart alma şartları
Kart sahibi olmak için aşılması gereken gelir eşikleri var.

Son olarak bu gelir eşiklerinin, gitmeyi düşündüğünüz Avrupa Birliği ülkesine göre değiştiğini ve yıldan yıla tekrar belirlendiğini ekleyelim. Maaşlar konusunda ilgili AB direktifi, o ülkede o meslekle elde edilen ortalama gelirin en az 1,5 katı bir gelir elde edilmesi gerektiğini öngörüyor. Bu tutar da ülkeden ülkeye ve yıldan yıla değiştiği için rakamlar her ülke için yeniden belirleniyor. Örneğin İspanya’da yıllık brüt 33.908 Euro gelir elde etmek gerekirken, komşu ülke Fransa’da 53.837 Euro’ya varıyor.

AB Mavi Kart başvuru şartları nelerdir?

Başvuru yapmak için gerekli yeterliliklere sahip olduğunuzu göstermeniz bekleniyor. Bunun için öncelikle üniversite diplomanızın olması ve bu diplomanın gitmeyi düşündüğünüz ülkede denkliğinin olması gerekiyor. Eğer üniversite eğitiminizi Türkiye’de tamamladıysanız ve Almanya Mavi Kart başvurusu gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, diplomanızın Almanya’daki denkliğini ANABIN üzerinden sorgulayabilirsiniz. Mezun olduğunuz üniversite ANABIN’de H4 ile değerlendirilmişse bunu gösteren belge ile, değerlendirilmemişse eşdeğer kategorisinde olduğunu gösteren belge ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci olarak gideceğiniz ülkedeki işveren ile yaptığınız veya yapmayı düşündüğünüz bir sözleşmenizin olması ve bu sözleşmeye göre elde edeceğiniz yıllık brüt gelirin belirlenen eşiğin üzerinde olması bekleniyor. Bunlarla birlikte dil yeterliliğinizi göstermeniz şart.

İlgili direktifler her ne kadar iş tecrübesi konusunda bir koşul koymamış olsa da 3-5 yıl arasında bir iş tecrübesi ile önceki işverenlerinizden alacağınız referanslar, kalifiye işgücü olduğunuzu göstermeniz açısından faydalı. Bu da başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini artıracak önemli bir etmen.

AB Mavi Kart Başvurusu nasıl yapılır?

Kart, bir vize çeşidi değil; bir tür oturma izni. Dolayısıyla başvuruları gittiğiniz ülkede gerçekleştiriliyor. Almanya için konuşacak olursak, öncelikle Almanya’ya giriş yapabilmek için geçerli bir vizenizin olması ve oturma iznine başvuracak yeterliliğe sahip olmak için 90 gün ve üzeri Almanya’da kalıp çalışmanızı sağlayan Almanya Ulusal Vizesi sahibi olmanız gerekiyor. 3 ila 6 aylık bir süre için verilen ulusal vizeyi aldıktan sonra, bu süre içinde Almanya’ya giriş yapmanız ve mavi kart başvurunuzu gerçekleştirmeniz mecburi.

AB Mavi Kart Başvurusu
Başvuru için kendinize bir takvim oluşturmayı unutmayın.

Almanya’ya ulusal vize ile geldikten sonra ilk yapılması gereken, ikamet edeceğiniz yerdeki Yabancılar Dairesi’ne giderek oturma izni başvurunuzu gerçekleştirmek. Bunun için yeni ikametgahınızdaki adres kaydınızı (Anmeldung) ve kira sözleşmenizi sunmanız şart. Almanya’da ev bulmak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Genellikle 4 yıllık olarak düzenlenen oturma izninin süresi, iş sözleşmenizin süresine göre de ayarlanabiliyor.

Ne zaman çıkar? 

En az bir yıl geçerli bir kart sahibi olmak, 3 ay içinde mümkün. Bu üç aylık süre, başvuru yaptığınız günden itibaren geçerli olan maksimum bir süre olduğu için haftalar, hatta günler içinde kartınızı alabilirsiniz.

Başvuru ücreti ne kadar?

Başvuru ücreti, başvuru yapılan ülkeye göre değişmektedir. Örneğin Polonya’da kart çıkarma ücreti 111 Euro, yenileme ücreti 119 Euro ve kartın kaybolması veya zarar görmesi durumunda alınan değiştirme ücreti 12 Euro iken, İtalya’da Mavi Kart çıkarma ücreti ve yenileme ücretleri 100 Euro, değişim ise ücretsiz. Buna karşılık 30 Euro posta bedeli, 16 Euro damga vergisi ve 30.46 Euro dosya masrafı gibi ek giderler sözkonusu.

AB Mavi Kart Avantajları nelerdir?

Kart, henüz başvuru aşamasındayken dahi avantajlara sahip. Başvuru yaparken oluşturduğunuz profil ile Avrupa Birliği üye ülkelerinde ilgili sektörlerden işveren firmaların size ulaşması ve size bir sözleşme sunması olası. Ayrıca siz de onlarla iletişime geçerek Avrupa’da iş aramaya başlayabilirsiniz.

Uygulama, AB dışından nitelikli göçmenlerin AB vatandaşlarıyla eşit çalışma ve maaş koşullarına sahip olmasını hedefliyor. Çoğu göçmen için belki de en önemlisi ise AB Mavi Kart’ın sunduğu kalıcı ikamet perspektifi ve ailesi ile birlikte göç etmeyi düşünenler için sunulan elverişli koşullar. Nitekim kart sahipleri süresiz oturma iznine çalışma izni sahiplerine göre daha kolay erişebiliyor. Almanya’da nitelikli bir işte çalışıyor ve gerekli Almanca dilbilgisine sahip olduğunuzu da gösterebiliyorsanız, 21 ayın sonunda süresiz oturma iznine başvuru yapma şansınız oluyor. Almanca bilmeyenler için ise bu süre 33 aya uzasa da yalnız çalışma izni ile Almanya’ya gelenler için bu sürenin en az 5 yıl, yani 60 yıl olduğu göz önünde bulundurulunca zaman avantajı oldukça cezbedici. Zamandan tasarruf, vize sürecinde başlıyor. AB Mavi Kart başvurusu yapacakların ulusal vize süreçleri de, yıllık brüt maaşın belli bir eşiği aşması sebebiyle ZAV iznine gerek duyulmamasını, yani bürokraside bir adımın atlanmasını ve vize sürecinizin hızlı tamamlanmasını sağlıyor. Bu kolaylıklar aileniz için de aynen geçerli oluyor.

AB Mavi Kart, zaman tasarrufundan başka birçok şekilde hareketlilik de sağlıyor. Bunlardan ilki, iş değiştirmenin çok daha kolay olması. Çalışma izni sahipleri her iş değiştirdiklerinde çalışma izinlerini yenilemek zorunda kalırken AB Mavi Kart sahipleri, ilk iş yerlerinde 2 yıl geçirdikten sonra herhangi bir yenileme yapmak zorunda kalmadan iş değişikliği yapabiliyor Bu da AB Mavi Kart sahiplerinin yeni iş fırsatlarını daha rahat değerlendirebilmelerini sağlıyor. İşyerleri arasında hareketliliği hızlandıran AB Mavi Kart, Avrupa Birliği üye ülkeleri arasındaki hareketliliği de artırıyor. Buna göre kart sahipleri başka bir AB ülkesine daha rahat taşınıp yeniden mavi kart sahibi olabiliyor. Bu da aslında tüm kıta çapında iş ve sosyal imkanları değerlendirebilmek anlamına geliyor. Son olarak AB Mavi Kart, 12 aya kadar Almanya’dan ayrılma imkanı da veriyor. Bu ise çalışma izni ile gelenlerin 6 aylık iznine göre tam 2 kat demek.

Aile birleşimi nasıl olur? 

AB Mavi Kart sahiplerinin aile üyelerinin aile birleşimi sürecindeki en önemli avantajları, dil yeterliliği belgesi ibraz etme zorunluluğunun olmaması. Buna göre AB Mavi Kart sahibi kişinin eşi ve çocukları herhangi bir dil belgesi sunmak zorunda kalmadan vize ve oturma izni süreçlerini başlatabiliyor. İkinci olarak AB Mavi Kart sahibi kişinin eşi, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan, üstelik de hemen bir işe girme hakkına sahip oluyor.

Aile üyeleri, AB Mavi Kart sahibi gibi hareketlilik şansına da sahip. Buna göre Mavi Kart sahipleri, kartı aldıkları ülkede 18 ay kaldıktan sonra ailesiyle birlikte başka bir ülkeye taşınabiliyor.

Kart sahiplerinin sosyal hakları nelerdir?

Kartın sunduğu avantajlar, yalnızca sosyoekonomik koşullarla sınırlı değil; öyle ki kart sahipleri ilk günden itibaren dernek kurma özgürlüğüne dahi sahip olabiliyor. Bu da kart sahiplerinin bulundukları ülkede seçme ve seçilme hakkı dışında eşit haklara sahip olduğu anlamına geliyor. Aynı anda tüm aile bireylerine oturma izni alma imkanı veren, geniş sosyoekonomik haklar sunan bu kart, göçmenlik sürecinin sancılarını hafifletiyor.

Avrupa’daki yeni hayatınızda tüm uluslararası para transferi işlemlerinizde TransferGo yanınızda. Hızlı, güvenli ve düşük masraflarla para transferi gerçekleştirmenizi sağlayan TransferGo’ya kaydolmak kazandırıyor! TransferGo’ya davet ettiğiniz ve TransferGo kullanmaya başlayan her arkadaşınız için 500₺ kazanabilirsiniz. Detaylar için arkadaş davet programımızı inceleyin. TransferGo’nun avantajlarla dolu dünyasının bir parçası olmak için hemen şimdi kayıt olun.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz