Fransa’da dang humması alarmı verildi: Artış rekor düzeyde

Reklam

Fransa, Parvovirüs B19 (beşinci hastalık) konusunda alarma geçmesinin ardından bu kez de artan dang humması vakalarına karşı uyarı yapıldı.

Fransa’nın başkentinde yapılacak 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde dang humması vakalarının artması endişeye yol açtı.

Fransa Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Genel Müdürlüğü Direktörü Dr. Gregory Emery basına yaptığı açıklamada, 1 Ocak’tan bu yana 1679 dang humması vakasının görüldüğünü ve geçen sene ile kıyaslandığında vakalarda “rekor düzeyde” artış yaşandığını belirtti.

Onclick Popunder

Daha önce görülmemiş seviyede

Emery, hastalığın daha çok Güney Amerika’dan ve Fransa’nın Karayipler’deki denizaşırı topraklarından gelen yolcularda görüldüğünü dile getirdi.

Fransa Kamu Sağlığı Genel Müdürü Dr. Caroline Semaille, bu bölgelerde “Dang humması salgınının daha önce görülmemiş” düzeyde olduğunu ve hastalığın “doğrudan” Fransa’yı etkiler hale geldiğini söyledi.

Dang Humması Nedir?

Dang humması ya da dank virüsü, aedes türü sivrisineklerin ısırması ile yayılan, tropikal ve subtropikal bölgelerde daha çok görülen viral bir enfeksiyondur. Dang hummasında yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve döküntü belirtileri görülür. Kimi insanlarda hafif belirtiler gösterirken kimi bireylerde ağır belirtiler gösterir. Tropikal bölge ziyaretinden sonra ya da hasta bireylerle temas halinde belirtiler gözleniyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Belirtileri Nelerdir?

Dang hummasına yakalanan bazı kişiler hiçbir belirti göstermezken, semptom gösteren kişilerde 2-7 gün sürebilen yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve ciltte küçük kırmızı veya kanayan lekeler görülmektedir. Tedavi edilmediğinde humma virüsünün neden olduğu enfeksiyon hemorajik ateşe yol açarak dolaşım sistemi yetmezliği, şok ve ölüme neden olabilmektedir.

Dang Hummasının Nedenleri Nelerdir?

Dang humması, aedes adlı dang humması adlı virüsü taşıyan sivrisineğin ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. Sulak alanlarda yaşamını sürdüren bu tür sivrisinek insanların yaşadığı alanlarda yumurta bırakarak çoğalır.

Nasıl Yayılır?

Sivrisinekler gün boyu birçok farklı insanı ısırabilirler. Virüs taşımayan sivrisinek, virüs taşıyan birini ısırdığı taktirde bu virüsün taşıyıcısı haline gelir. Aedes isimli virüs taşıyan sivrisineğin gece veya gündüz fark etmeksizin insanları ısırması sonucunda virüs insanlara bulaşır. Hamilelik sırasında bu virüsü bebeğe geçirebilir. Nadiren de olsa kan, iğne yaralanması gibi olaylar sonucunda gözlenebilir.

Risk Grupları Kimlerdir?

Dang humması yediden yetmişe herkeste görülebilecek bir durumdur. Fakat kimi bireylerde belirtiler şiddetlenir. Özellikle hamile ve, çocuk ve yaşlılar risk grubundadır. Bu gruplar dışında riskli grup olarak ifade edilen zayıf bünyede ki bireylerde risk grubundadır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis için klinik muayene ve kan tahlili gerekir. Dang humması vakasında HIV tarama testli yanlışlıkla pozitif olabilir.

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…

YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz