Gurbetçilerin Türkiye’deki banka bilgilerinin paylaşımı henüz söz konusu değil

Reklam

Türkiye’nin anlaşma kapsamında Almanya’da yaşayan Türklerin bilgisini paylaştığı iddiaları Alman Maliye Bakanlığı tarafından yalanlandı: Bilgi paylaşımı başlamadı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından oluşturulan ve kamuoyunda “Otomatik bilgi paylaşımı” olarak bilinen anlaşma kapsamında Türkiye hiçbir bilgi paylaşmadı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 116 ülkenin imzaladığı “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” konusunda Türkiye’nin “henüz şartları yerine getirmediği” öğrenildi.

Karşılıklılık prensibi

Almanya Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, Almanya’da yaşayan Türklerin bankadaki hesapları konusunda Türkiye’nin tek bir bilgi bile aktarmadığı kaydedildi. Açıklamada, anlaşmanın “karşılıklılık prensibine” dayandığı belirtilerek, “Türkiye bize herhangi bir bilgi vermediği için, bizim tarafımızdan da Türkiye’ye aktarılan herhangi bir bilgi yok” denildi.

Onclick Popunder

1 yıl geriye dönük

Sözleşmeye taraf olan ülkelerin teknik altyapı tamamlandıktan sonra, “Bilgi vermiyorum” deme şansı yok. Medyada ve internet sitelerinde ileri sürüldüğü gibi bilgi paylaşımının 10 yıl geriye dönük yapılacağı da gerçek değil. Bilgi paylaşımı uygulamanın yürürlüğe girdiği yıldan sadece bir yıl geriye dönük yapılacak. Yıl içinde gerçekleşen hesap hareketleri ve vatandaşlık bilgisi gibi kişisel bilgiler paylaşılmayacak.

Neler paylaşılacak?

Anlaşmaya göre örneğin Türkiye’deki bir bankada hesabı olanların adı, soyadı, ikamet adresi, ikametgahının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı bildirilecek. Ev, arsa gibi gayrimenkul veya otomobil, taksi gibi finansal nitelikte olmayan menkul mal mahiyetindeki bilgilerin değişimi söz konusu değil.

Sabah

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz