Almanya göçmenlerle büyüyen nüfusa rağmen yaşlanıyor

Reklam

Almanya’ya çok sayıda göçmenin gelmesi nüfusu bir süre dengede tutsa da nüfusun yaşlanmasının önüne geçemeyecek. Bu durumun iş dünyasına etkileri büyük olacak. Önümüzdeki 20 yıl içinde çalışabilecek insan sayısı 3,9 milyon civarında düşerek 52,7 milyonda seyredecek. Bu rakamlara ulaşan Köln Alman Ekonomisi Enstitüsü’ne göre mültecilerin bir an evvel vasıflandırılıp iş hayatına entegre edilmesi gerekiyor.

Köln Alman Ekonomisi Enstitüsü (IW), Federal İstatistik Dairesi’nin hesaba katmadığı göçmenlerden yola çıkarak Almanya’nın demografik geleceği ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Federal İstatistik Dairesi’nin geçen seneki araştırması 500 bin insanın göç ettiğinden yola çıkıyordu. Ülkeden ayrılanlarla ülkeye gelenler tam olarak hesaplandığında ise 1,1 milyonluk bir nüfus ortaya çıkıyor.

Onclick Popunder

5 YIL İÇİNDE 3,6 MİLYON GÖÇMEN GELECEK

Bu yıl ve önümüzdeki yılla ilgili tahminler de aynı yönde. Bu senenin sonunda da Almanya’ya gelen insanların sayısı Almanya’yı terk edenlerin sayısından fazla olacak ve ülke nüfusu netice olarak 851 bin kişi kazanmış olacak. Aynı şekilde önümüzdeki yıl da gelenler ve gidenler hesaplandığında artı nüfus 693 bin olarak kayıtlara geçecek. 2015 ila 2020 yıllarında Almanya’ya sığınma talebinde bulunacakların sayısı ise 3,6 milyon olarak tahmin ediliyor.

NÜFUS DOĞAL GELİŞİMİNİ SÜRDÜREBİLECEK

Bu ek nüfustan yola çıkan IW, Almanya’nın 2015 yılına kadarki nüfusu hakkında bir öngörü geliştirdi ve önümüzdeki yirmi yıl için ekonomi ve siyaset dünyasına tavsiyelerde bulundu.

Buna göre sürekli yüksek miktarda göç sayesinde Almanya’nın nüfusu 2021 yılına kadar 83,9 milyona çıkacak ve nüfusun doğal gelişimi sağlanmış olacak. 2028 yılına kadar süren bir durgunluktan sonra ölüm vakaları doğum ve göçleri geçecek ve nüfus 2035 yılına kadar 83,1 milyona düşecek. Almanya’nın şu anki nüfusu 81,9 milyon.

GÖÇMENLER YAŞLI NÜFUSUN GEÇİMİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

IW’ye göre Almanya’nın nüfusu önümüzdeki yirmi yıl içinde azalmayacak ama yaşlanacak. Bu da demek oluyor ki, şu an gerçekleşen göç toplumun dengelenmesinden ziyade yaşlı nüfusun geçiminde önemli rol oynayacak. Sebebi ise ‘doğum patlaması’ yılları olan 1955 ila 1969 yılları arasında doğanların 2035 yılından sonra 65 yaşın üzerinde olacak olması. Bu yıllarda 67’nin üzerinde olanların oranı yüzde 18,8’den yüzde 25,8’e çıkacak.

MÜLTECİLERİN DERHAL İŞ HAYATINA ENTEGRE EDİLMESİ GEREKİYOR

Bu durumun iş dünyasına olan etkileri büyük olacak. Önümüzdeki 20 yıl içinde çalışabilecek insan sayısı 3,9 milyon civarında düşerek 52,7 milyonda seyredecek. Bu, yüzde 7 oranında bir düşüş anlamına geliyor. IW uzmanları bu durum karşısında göçmenlerin hızlı bir şekilde kalifiye eleman haline getirilmesini ve iş dünyasına entegre edilmesini çok önemli buluyor. IW bu yüzden göçmenlerin geçimi, dil kursu masraflarının arttırılmasını, hazırlık sınıflarına, mesleğe hazırlamaya ve meslek içi eğitime daha çok önem verilmesini istiyor.

EMEKLİLİK YAŞI UZATILMALI

IW’nin bir diğer talebi ise emeklilik yaşının uzatılması. Enstitüye göre demografik gelişme sosyal güvenlik sistemlerinin istikrarına halel getiriyor ve sürekli yaşlanan bir toplumda emeklilik yaşını uzatmak kaçınılmaz.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz