Avrupalı Türklere müjde: 185 gün şartı tarihe karıştı, işte yapılan değişiklik

Reklam

Avrupa’da yaşayan Türkleri yakından ilgilendiren “185 gün uygulamasında” değişikliğe gidildi. Peki neler değişti, mağduriyet sona erdi mi?

Geçtiğimiz aylarda yurtdışında yaşayan ve araçlarını Türkiye’ye götürmek isteyenlerin en çok endişe duyduğu olay “185 gün” uygulamasıydı. Son bir yıl içinde en az 185 gün yaşadığı ülkede bulunmayan aracını Türkiye’ye sokamıyordu. Hatta bu kuraldan habersiz Sılayolu’na çıkan bir çok kişi aracını sınır kapılarında bırakmak zorunda kalmıştı.

Onclick Popunder

Bu uygulamanın yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı mağdur ettiği defalarca gündeme gelince Türkiye harekete geçti ve uygulamada değişikliğe gidildi. Artık kimse sınır kapılarında sorun yaşamayacak. 01.09.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9119 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na göre emeklilerde 185 şartı aranmayacak. Emekli olmayanlar ise bu şartı yerine getirmeseler bile yılda 1 kez 1 aylığına Türkiye’ye araçlarını sokabilecekler. Yeni uygulamayla birlikte artık kimse sınır kapısında aracını bırakmak zorunda kalmayacak.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ise konuyla ilgili şu bilgileri ve örnekleri verdi:

1- Yurt dışında emekli olan vatandaşlarımızdan 185 gün şartı aranmaz:
Yurt dışında emekli olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa getirecekleri taşıtları için Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranılmaz.

ÖRNEK :
01.01.2015 tarihinde yurt dışında emekli olan bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı emekli olduktan sonra bu tarihte Türkiye’ye giriş yapmıştır. Bu kişi 28.09.2016 tarihinde yurt dışına çıkarak 30.09.2016 tarihinde aracı ile birlikte Türkiye’ye gelmesi halinde, yurtdışında yerleşik olmadığı halde, aracını 30.09.2018 tarihine kadar geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye sokabilir.

2-  Süresinin tamamını kullanmadan yurt dışına çıkan emekli vatandaşlarımız hakkında yapılan düzenleme:
Sürelerinin tamamını kullanmadan, taşıtıyla Türkiye’den çıkan emeklilerin, izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye’ye girişlerinde, bir yılda en az yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranmaz.

ÖRNEK :
01.09.2016 tarihinde aracı ile Türkiye’ye giriş yapan yurt dışında emekli Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı’na aracı için 01.09.2018 tarihine kadar geçici ithalat kapsamında izin verilmiştir. Bu kişi 01.02.2017 tarihinde aracı ile birlikte yurt dışına çıktıktan sonra 01.03.2017 tarihinde tekrar aracı ile birlikte Türkiye’ye giriş yaparsa bir yılda en az yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranmaksızın 01.10.2018 tarihine kadar izin verilir.

3- Süresi bulunmayan kişilere ilişkin düzenleme:
Türkiye’de kalış süresinin tamamının kullanılmış veya yerleşim yeri şartını sağlamayan; Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere bir ay süre ile geçici ithalat izni verilir.

ÖRNEK :
Aracının Türkiye’de kalma süresi 01.01.2017 tarihinde sona eren Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik bir kişi, bu tarihte aracı ile birlikte yurt dışına çıkıp, yine aracı ile birlikte 01.02.2017 tarihinde Türkiye’ye gelir ise yılda bir kez olmak şartıyla 01.03.2017 tarihine kadar aracını Türkiye’ye sokabilir.

4 – Yolcu beraberi eşya muafiyeti uygulamasında 3 gün yurt dışında kalma şartı kaldırılmıştır:
01.09.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/9117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; Türkiye’ye giriş yapan yolcular, yolcu beraberi eşya muafiyetinden bir ay içerisinde en fazla 10 defa yararlanabileceklerdir.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz