Döviz Transferi İşlemleri: SWIFT nedir ve nasıl yapılır?

Reklam

SWIFT nedir? Bir uluslararası para transferi işlemi gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız bu soruyu bir gün soracaksınız.

1973’te Belçika’da 15 ülkeden tam 239 bankanın bir araya gelmesiyle kurulan SWIFT tam 50. yaşında. SWIFT nedir sorusunun cevabı ise bu kuruluşun adında saklı. “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication”ın, yani Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği’nin baş harflerinin bir araya gelmesi ile adını alan SWIFT, bir önceki yüzyılda uluslararası ödemelerde çağ atlatmıştı. Genel kültür kısmını bir kenara bırakırsak SWIFT nedir denildiğinde verilmesi gereken ilk cevap ise, geleneksel bankacılık sisteminde uluslararası para transferi gerçekleştirmek için kullanılan bir çözüm olması olmalı. Gelin SWIFT nedir, SWIFT nasıl yapılır, SWIFT alternatifleri nelerdir gibi soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Geleneksel bankacılık ile bir uluslararası para transferi gerçekleştirmek isterseniz, işlem yaptığınız banka ile gönderim yapmayı planladığınız bankanın ve aradaki muhabir bankaların birbirleri ile iletişim kurmaları gerekir. İşte SWIFT tam da bu noktada devreye giriyor ve bankalar arasında kurduğu ağ ile iletişimi sağlıyor ve para transferinin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Geleneksel bankacılık üzerinden döviz transferi yapmak istediğinizde bu işlem SWIFT aracılığıyla yürütülür ve işlemi gerçekleştirmeniz için döviz göndereceğiniz hesap numarasının yanı sıra SWIFT kodu bilgisine de sahip olmanız gerekir. Yine de aracı banka veya bankalar ve bunların aldıkları komisyonlar sebebiyle gönderdiğiniz paranın bir kısmının masraf olarak kesileceğini akılda tutmakta fayda var. Gelin detaylara birlikte bakalım.

Onclick Popunder
SWIFT bir tür geleneksel bankacılık işlemi.
SWIFT bir tür geleneksel bankacılık işlemi.

SWIFT sistemi nedir? SWIFT ne işe yarar?

SWIFT, uluslararası para transferi gerçekleştirmek için bulunan bir çözüm. SWIFT öncesi paranın coğrafyalar arasında yolculuğu oldukça uzun ve meşakkatliydi. Gönderim yaptığınız banka ile alıcı banka ve muhabir bankalar arasındaki iletişim karmaşık olduğu için süreler de oldukça uzundu. 70’li yılların başında bu soruna çözüm olarak finans kurumları arasında küresel bir mesajlaşma sistemi düşünüldü. SWIFT, finans kurumlarının kullandığı uluslararası ortak bir dil desek yanılmış olmayız. Bu ortak dil sayesinde bankalar, henüz emekleme döneminde olan bilgisayar ağlarını şimdi çok geçmişte kalmış ve hatta belki de adını ilk defa duyacağınız teleks yerine kullanmaya başlayabildiler. Teknoloji ve ortak dil paranın ülkeler arası yolculuğunu kolaylaştırdılar. Bu, önceki yüzyıllara göz önüne alındığında gerçek bir devrimdi. 1979’da 10 milyon mesaja ulaşan sistemde, yalnızca 10 yıl sonra 296 milyon mesaja varılması büyüme hızını gözler önüne seriyor. Giderek yaygınlaşan sistem, bugün dahi aynı mantıkla 200’den fazla ülkede ve 11.000’den fazla kurum tarafından kullanılıyor.

SWIFT neden kuruldu?

Uluslararası para transferi insanlık tarihinde aslında hiç de yeni bir şey değil. Asırlar boyu gerek doğudan batıya gerek batıdan doğuya mal ticareti yapılıyor ve bunun karşılığında ödemeler yapılıyordu. Bir bakıma uluslararası ticaret olduğu günden beri uluslararası para transferi de var diyebiliriz. Ancak bu mal ve para hareketliliği günümüze göre oldukça sınırlıydı. Hem daha az ticaret sözkonusu olduğu için daha az para transferine ihtiyaç duyuluyordu hem de bu para transferi daha sınırlı bir coğrafya içinde gerçekleştiriliyordu. Yani fiziki olarak para taşımak hala mümkündü.

Fakat köprünün altından çok sular aktı. Amerika keşfedildi, tren icat edildi. Yeni dünya Amerika kıtası, önce ticaret hacminin önemli bir bölümünü oluşturmayı başardı, ardından para birimi olan dolar tüm dünyada uluslararası ticarette geçer akçe olmaya başladı. Bu sırada kıtalararası yolculuk giderek kolaylaşıyor, tren ağları ile tüm dünya birbirine bağlanıyor, dünya üzerinde para ve insan hareketliliği giderek artıyordu. Dünyanın her bir ucu daha önce hiç olmadığı kadar etkileşim içindeydi artık dünyanın başka uçlarıyla. Bu süreç hızlandıkça, uluslararası ve uluslarüstü kurumlar oluşturuluyor, pek çok farklı ulus Birleşmiş Milletler’de bir araya geliyordu. Ancak giderek hızı artan etkileşime ve kurumsallaşan ilişkilere, uluslararası para transferleri işlemleri mevcut haliyle yetişemiyor; bankalararası iletişim ve kontrol mekanizmaları belli bir standardizasyon olmadığı için ağır işliyordu. Bankalararası ortak bir dile ve süreci hızlandırmaya ihtiyaç vardı. Bu ancak 70’li yıllarda SWIFT sisteminin kurulması ile mümkün olabildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden para alıp para gönderen bankalar SWIFT’in sunduğu standart format sayesinde bir bakıma ortak bir dil yarattılar ve bu dilin kullanılmasını sağlayan elektronik servisler sayesinde bankalararası mesajlaşma ağı kurulmuş oldu. SWIFT kodu ile bugün geleneksel bankacılıkta uluslararası para transferi gerçekleştirilirken karşılaşılan hatalar ve karışıklıklar azalırken işlem süresi eski zamanlara göre çok daha kısalıyor.

SWIFT işlemi nedir? SWIFT transferi nedir?

SWIFT bir tür geleneksel bankacılık işlemidir ve bankalar ile finansal kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir. SWIFT işlemini ülkenizdeki bir bankadan diğerine yapabileceğiniz gibi SWIFT ağı sayesinde 200’den fazla ülkedeki bir alıcının hesabına da gerçekleştirmeniz mümkün. Aynı şekilde siz de ödemelerinizi SWIFT işlemi sayesinde alabilirsiniz. Ancak geleneksel bankacılık ürünü olan SWIFT ile ödeme gönderip ödeme aldığınızda gönderici, alıcı ve aracı bankaların masraflarından dolayı gönderilen meblağda kesintiler olabileceğini göz önünde bulundurun.

SWIFT nasıl yapılır?

SWIFT ile yurtiçinde veya yurtdışındaki bir bankaya döviz gönderebilirsiniz. İşlemin tarafı olan iki banka arasında döviz transferi için SWIFT kullanılır. Her bankanın döviz transferleri için ayrı bir SWIFT kodu vardır. Açılımı Uluslararası Banka Hesap Numarası anlamına gelen IBAN (International Bank Account Number) numaranız sizin hesabınızı tanımlarken, SWIFT bankaları tanımlar. Yani bir uluslararası işlem sırasında hem IBAN numarasına hem de SWIFT koduna ihtiyacınız olduğu için bu ikisi birbirinin yerine kullanılamaz. SWIFT ile döviz transferi yapabilmek için öncelikle bankanızda o döviz cinsinden hesap açmanız gereklidir.

SWIFT ile para göndermek için para göndereceğiniz kişinin veya kurumun, yani alıcının adı ile alıcının banka adı, şube adı ile bankanın SWIFT kodunu bilmeniz ve alıcının hesap numarası ile IBAN numarasını eklemeniz gerekir. Eksik veya yanlış bilgi ile işlem yaparsanız paranın göndericiye geri dönmesi ihtimali olduğu için bilgilerin doğruluğunu mutlaka teyit edin. Tüm bilgilerin doğru olduğundan eminseniz hesabınızın olduğu bankanın internet sitesi veya mobil bankacılık uygulaması üzerinden transferler bölümünü seçtiğinizde uluslararası transferler/SWIFT sekmesinde gerekli bilgileri doldurarak işlemi tek başınıza gerçekleştirebilirsiniz. Göndereceğiniz tutarı girerken işlem sırasında yapılacak kesinti ve komisyonları, işlem yapılmasını istediğiniz tarihi girerken ise işlem süresinin uzunluğunu göz önünde bulundurun.

SWIFT ile para göndermek
SWIFT ile para göndermek için bir SWIFT koduna ihtiyaç duyarsınız.

SWIFT kodu nasıl belirlenir?

Geleneksel bankacılık sisteminde her bankanın kendine özel bir SWIFT kodu bulunur. İlk bakışta oldukça karmaşık gözüken SWIFT kodunun mantığı aslında oldukça basit. 11 haneden oluşan bu koddaki ilk 4 harf,  alıcı olan bankayı tanıtır ve banka adının kısaltmasına benzer. Sonraki iki harf bankanın faaliyette bulunduğu ülkeyi temsil ederken sonraki iki karakter banka genel merkezinin bulunduğu konumu işaret eden yerel koddur. Son üç hane ise bankanın ilgili hesabın bulunduğu şubesine ayrılmıştır. Bu kod XXX ise, ödeme banka genel merkezine yapılıyor demektir. Aynı şekilde kod birleşimi 11 haneden az ise, X eklenerek 11 karaktere tamamlanır.

SWIFT kodu nasıl alınır?

SWIFT kodu almak için yapmanız gereken herhangi bir işlem yoktur, zira SWIFT kodu bankaya aittir. SWIFT işlemini yapmadan önce alıcı bankanın SWIFT kodunu öğrenmeniz gerekir. SWIFT kodu açılımı ile alıcının hesap bilgilerini karşılaştırıp kodun doğruluğunu siz de teyit edebilirsiniz.

SWIFT nasıl çalışır?

Geleneksel bankacılık kanalları üzerinden bir uluslararası para transferi işlemi gerçekleştirmek istediğinizde sistem sizden SWIFT kodu girmenizi ister. SWIFT işlemlerinde sadece göndericinin ve alıcının banka bilgilerini iletilir. Girdiğiniz SWIFT kodu, mesajlaşma ağının veritabanı tarafından taranarak paranın hangi ülkedeki hangi bankanın hangi şubesine gönderileceğini çözümler ve işlem tamamlanır. Böylece bankalar arasında kabul edilen ve kullanılan bu ortak dil, işlemin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

SWIFT kaç günde gelir? SWIFT işlemleri kaç gün sürer?

SWIFT ile yaptığınız uluslararası para transferlerinin ne sürede gerçekleşeceği konusunda bir standardizasyon hala yok, zira süreyi belirleyen en önemli etmenlerden biri gerçekleştireceğiniz uluslararası para transferi işlemine katılacak banka veya finans kurumlarının sayısı. Gönderdiğiniz para bankanız ile alıcı banka arasında bir veya birden çok muhabir banka aracılığıyla iletilebilir; bu durum da yapılacak işlem sayısını artırır ve süreyi uzatır. Her bir kurumun iş yoğunluğu göz önüne alındığında paranızın varması 5 iş gününe dahi varabilir.

Aracı bankaların sayısı kadar işlemi gerçekleştirdiğiniz saat de önemli. Eğer SWIFT talimatınızı bankanızın mesai saatleri içinde, yani 16.45’e kadar verirseniz transferiniz 2 iş günü valörle yapılır. Ancak 16.45’ten sonra gerçekleştirilen SWIFT işlemleri sonraki güne kalır.

SWIFT ücreti nedir? SWIFT ücreti ne kadar?

“SWIFT işleminde göndericiden ücret alınır mı?”, SWIFT işleminde alıcıdan ücret alınır mı?” diye sormakta ve en uygun SWIFT ücreti aramakta haklısınız; zira bu tutar bankadan bankaya ve gönderilen meblağa göre değişebiliyor. SWIFT ile gerçekleştireceğiniz uluslararası para transferlerinde alıcı banka, alıcı bankanın çalıştığı banka ve çalıştığınız banka birlikte çalışıyor ve işlem gerçekleştirilirken birden çok kesinti ve masraf ortaya çıkıyor. Bunun neticesinde hem göndericinin hem de alıcının hesaplarından işlem ücretleri alınıyor; üstelik bu tutarlar işlem yaptığınız bankaya ve onların çalıştıkları bankalara göre fark gösteriyor. Ayrıca işlem yaparken mobil bankacılık, telefon bankacılığı veya şubeden yapmış olmanıza göre de SWIFT ücreti değişkenlik gösterebiliyor. En uygun olarak internet bankacılığı gözüküyor, ancak Türkiye’de işlem yaptığınız bankanın yaptığı masrafların üzerine bir de BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) dahil ediliyor. Gönderici olarak SWIFT ücretini karşı tarafın ödemesini talep etmeniz mümkün, bu durumda ücret gönderdiğiniz paranın içinden kesilir. Ancak bunun kira vb. ödemeler konusunda sizi hukuken zor durumda bırakabileceğini unutmayın. Aynı şekilde alıcı banka da SWIFT maliyetleri için belli bir masraf yaptığı için gelen para üzerinden kesinti yapacağı için alıcının alacağı para, gönderdiğiniz paradan düşük olabilir. Tüm bu tutarlar bankanın işlem sırasında yaptığı maliyete ve fiyat politikasına göre değiştiği için hem kendi bankanızın hem de karşıdaki alıcı bankanın talep ettiği ücretleri gönderim esnasında hesaplamanız gerekir. SWIFT ile para alan taraf sizseniz, hesabınıza gelen döviz için de bir masraf yansıtılacak ve bu masraf kullandığınız bankaya göre değişecektir. Bu masrafa da BSMV ekleneceğini yine hatırlatalım.

TransferGo ile uluslararası para transferi işlemi gerçekleştirirken öngörülemez masraflara katlanmazsınız. Hızlı, güvenli ve az masraflı uluslararası para transferleri için hemen şimdi TransferGo indirin, uluslararası para transferlerinde gerçek bir devrimin parçası olun. TransferGo ile döviz transferleri gerçekleştirirken birkaç iş günü beklemek zorunda kalmadığınız gibi gönderdiğiniz meblağda ekstra kesintiler gibi kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Aynı şekilde alıcı da ekstra masraflara katlanmak zorunda kalmaz.

SWIFT ile döviz transferi
SWIFT ile pek çok döviz cinsinde para göndermek mümkün.

SWIFT hakkında en çok sorulanlar

SWIFT ile para transferi nasıl yapılır?

SWIFT ile döviz hesabınızın bağlı bulunduğu bankanın şubesinden, telefon bankacılığından, internet bankacılığı veya mobilden para transferi yapabilirsiniz.

SWIFT nedir ve ne işe yarar?

Yabancı para birimi ile yapacağınız para transferleri birer SWIFT işlemidir. Yalnızca döviz transferleri SWIFT işlemine konu olur. SWIFT ile yurtiçindeki bankalar arasında veya yurtiçindeki bir bankadan yurtdışındaki bir bankaya döviz transferi yapabilir, aynı şekilde döviz olarak para alabilirsiniz.

SWIFT açılımı nedir?

SWIFT’in açılımı bankalararası mesajlaşma ağını oluşturan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği) şeklindedir.

SWIFT kodu nedir ve nasıl alınır?

SWIFT kodu veya SWIFT numarası, bankaların ve finansal kurumların SWIFT sistemindeki karşılıklarıdır. Yani sizin bir SWIFT kodu almanız gerekmez, alıcının bankasının SWIFT kodunu bilmeniz yeterlidir. SWIFT kodu bankanızı, ülkenizi, bulunduğunuz yeri ve banka şubenizi tanımlar ve böylelikle bankalar uluslararası para transferlerinde birbirlerini bu kodlar ile tanır, süreç hızlanır. Tüm uluslararası para transferi ve ödemeler için bu kodu bilmeniz gerekir.

BIC nedir?

BIC, SWIFT ile aynı anlama gelir. Açılımı Business Identifier Code olan BIC numarası ile SWIFT kodu birbirinin aynıdır. Bazı finans kurumları sitelerinde SWIFT yerine BIC kısaltmasını kullanmayı tercih ediyor. SWIFT kodu, BIC kodu veya SWIFT numarası, BIC numarası gibi kullanımlar, aslında birbirinin yerine geçen ifadeler.

SWIFT işlemlerinin maliyeti nedir?

SWIFT işleminde kendi bankanız, karşıdaki banka ve arada aracı banka veya bankalar olduğu ve her kurum kendi fiyat politikasını uyguladığı için SWIFT masraflarını önceden hesaplamak çok kolay olmayabilir.

SWIFT işlemleri ne kadar sürer?

SWIFT işlemlerinin süresi işlem yapan finans kurumlarının sayısına ve işlem süresine göre değişebilir ve 5 iş gününe kadar uzayabilir.

SWIFT güvenliği nasıl sağlanır?

SWIFT güvenliği için gerekli çalışmalar, SWIFT’e adını veren kuruluş olan SWIFT topluluğu tarafından yürütülüyor. SWIFT mesajlaşma ağı uçtan uca işletiliyor ve bu ağ üzerinde yürütülen işlemler için gerekli standartları belirleyen kurallar, SWIFT topluluğu tarafından üye kuruluşlarla paylaşılıyor. Bankalar ve finansal kuruluşlar bu standartları sağlamak için kendi bünyelerinde önlem alıyor.

SWIFT kodu banka hesabımda nerede bulunur?

SWIFT kodunu bankanızla iletişime geçerek veya internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

SWIFT masrafını kim öder?

SWIFT masrafları hem göndericiden hem de alıcı taraftan alınır.

SWIFT ile farklı para birimlerinde transfer yapabilir miyim?

SWIFT ile dolardan başka Euro ve Sterlin gibi diğer döviz cinsleri ile de para transferi yapabilirsiniz ancak bazı bankalarda SWIFT kodları, işlem yapılan para birimine göre değişebilir. SWIFT işlemi gerçekleştirmeden önce gönderim yapacağınız döviz cinsine göre bankanın kodunu mutlaka teyit edin.

SWIFT’in alternatifleri nelerdir?

Geleneksel bankacılık sisteminin uluslararası para transferleri için bulduğu çözüm olan SWIFT’in pek çok alternatifi mevcut. Tercihiniz geleneksel bankacılık ise ilk akla gelen çözüm, Western Union. Ancak bu gönderim tarzı da geleneksel bankacılığın dezavantajlarına sahip. Dijital dünyadaki SWIFT alternatifleri arasında ise TransferGo düşük maliyetlerle sunduğu hızlı çözümlerle öne çıkıyor. Mobilden yalnızca birkaç dakika içinde yurtdışına para gönderme imkanı sağlayan TransferGo’ya şimdi kayıt olun, ilk 2 transferinizi ücretsiz gerçekleştirin. Üstelik şimdi TransferGo’ya davet ettiğiniz ve TransferGo kullanmaya başlayan her arkadaşınız için 30€ kazanma fırsatınız da var. Arkadaş davet programımızı inceleyin.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz