Türkiye’ye götürdüğüm aracı akrabam kullanabilir mi?

Reklam

Yurtdışında yaşayanların otomobillerini Türkiye’de uzun süre bırakmaları ve bunun için “185 gün” şartı aranması konusu gündemden düşmüyor. En çok merak edilen konu: Aracı oradaki akrabam kullanabilir mi?

turizmavrupa.com sitesinin haberine göre; Yurtdışında yaşayanların araçlarını Türkiye‘de iki yıla kadar bırakabilmeleri ile ilgili uygulama hala kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız uygulama hakkında çok sayıda soru yöneltip cevap bulmaya çalışıyorlar. “Bu uygulama işimizi kolaylaştıracağına daha da zorlaştırdı” diye düşünenlerin sayısı giderek artıyor.

Kişinin aracını Türkiye’de uzun süre bırakabilmesi için son bir yıl içinde en az 185 gün yaşadığı ülkede kalmış olması gerekiyor. Bu hesaplamayı herkes kendi yapabilir. Trakya Gümrük Müdürlüğü’nün 185 gün Süre Hesaplama Uygulama sayfasından otomatik olarak yapabilirsiniz. (http://trakyagumruk.gov.tr/185gun/) Ancak iş sadece günleri hesaplamakla bitmiyor. Son günlerde konu ile yaptığımız haberlere çok sayıda soru geldi. Bunlar arasında sık karşımıza çıkan soru ise “Türkiye’ye götürdüğüm aracı orada yaşayan akrabam da kullanabilir mi” oldu.

Onclick Popunder

Türkiye’de kim kullanabilir?

Bununla ilgili Gümrükler Genel Müdürlüğü şu cevabı veriyor:

Soru: Türkiye’de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) bir kişinin yurtdışında yaşayan akrabası/arkadaşı/eşi tarafından getirilen taşıtı kullanabilir mi?

Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik kişilerce  kullanılması mümkün değildir.

Bu durumun tespiti halinde araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem uygulanır. Taşıt yurtdışı edilir.

Yani aracı Türkiye’de yaşayan bir yakınınız kullanamaz. Kullanan kişinin mutlaka yurtdışında yerleşik olması gerekiyor.

Vekalet ile Türkiye’ye araç götürenlere uyarı

En sık gelen soru ise “Vekaletle araç götürme” konusunda. Olaya açıklık getirmek için tekrar bir hatırlatmada bulunalım: Vekaletle Avrupa’dan Türkiye’ye araç götüren kişilerin de 185 gün hesaplamasını yapması gerekiyor. Bu hesaplamayı hem araç, hem de kendiniz için yapmanız şart.

Yani vekaletini aldığınız aracın da son 365 gün içinde en az 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekiyor.

Diyelim ki bir araç 185 gün yurtdışında kalmadı ve araç sahibinin eşi, çocukları, annesi, babası veya bir arkadaşı tarafından vekaleten Türkiye’ye götürülecek. Bu durumda Türkiye’ye araçla giriş yapabilir mi?

Hayır yapamaz!

Türkiye Gümrükler Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre aracın tekrar vekaleten gidebilmesi için en az 185 gün yurtdışında kalması gerekiyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz