AB Sağlık Ajansı: Maymun çiçeği hastalığının yayılma riski çok düşük

Reklam

AB Sağlık Ajansı ECDC Pazartesi günü yaptığı açıklamada, nadir görülen maymun çiçeği hastalığının genel nüfus arasında geniş çapta yayılma riskinin “çok düşük” olduğunu, ancak bazı gruplar için yüksek olduğunu söyledi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) direktörü Andrea Ammon yaptığı açıklamada, ” Mevcut vakaların çoğu hafif hastalık semptomları gösteriyor ve daha geniş popülasyon için yayılma olasılığı çok düşük.”

Bununla birlikte, örneğin birden fazla cinsel partneri olan kişiler arasındaki cinsel aktiviteler sırasında yakın temas yoluyla virüsün daha fazla yayılma olasılığı yüksek kabul ediliyor” dedi.

Onclick Popunder

28 şüpheli vaka raporu var

21 Mayıs itibariyle, Dünya Sağlık Örgütü , birkaç Avrupa ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Kanada da dahil olmak üzere, hastalığın endemik olmadığı 12 ülkeden 92 laboratuvar onaylı maymun çiçeği vakası ve 28 şüpheli vaka raporu aldı.

Pazartesi günü, Danimarka’nın bulaşıcı hastalık kurumu SSI, İskandinav ülkesinde ilk vakanın doğrulandığını da bildirdi.

Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides, “AB’de ve küresel olarak rapor edilen maymun çiçeği vakalarının sayısının artmasından endişe duyuyorum. Durumu yakından izliyoruz.” dedi.

Su çiçeği benzeri döküntüler buluyor

Monkeypox semptomları arasında ateş, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, titreme, bitkinlik ve ellerde ve yüzde su çiçeği benzeri döküntüler bulunur.

Tedavisi yoktur, ancak semptomlar genellikle iki ila dört hafta sonra düzelir. Hastalık 11 Afrika ülkesinde endemik olarak kabul edilmektedir. ECDC’ye göre virüs, “küçük çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler” gibi belirli gruplar arasında ciddi hastalıklara neden olabilir.

Ajans ayrıca “insandan hayvana bulaşma” riskine de dikkat çekti ve virüsün hayvanlara yayılması durumunda “hastalığın Avrupa’da endemik hale gelme riski olduğunu” söyledi.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz